Završna Izložba / The Final Exhibition

REX - kulturni centar B92, Jevrejska 16
petak, 24. oktobar u 20:00
Otvaranje izložbe umetnickih i dokumentarnih radova na temu JAVNA TAJNA


Na izložbi je predstavljeno 30 radova autora iz nekoliko gradova Srbije.

Projekat JAVNA TAJNA organizovan je u saradnji Rex-a, Kulturnog centra B92, sa Resurs centrima Niša, Novog Pazara, Leskovca i Bora. U ovim gradovima, početkom maja, raspisan je konkurs za umetničke i dokumentarne radove na temu "Javna tajna". U periodu od maja do oktobra održane su radionice za pripremu radova koje su vodili Zoran Todorović, Dragan Jovanović, Dragan Protić, Dragan Perić i pravni ekspert YUCOM-a Nevena Ružić. Radovi su predstavljeni u svim mestima na završnim izložbama tokom septembra i oktobra.

Povod za realizaciju projekta je Predlog Zakona o slobodnom pristupu informacijama koncipiran tokom 2002. godine, od strane četiri nevladine organizacije (Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Centar za proučavanje alternativa, Forum za etničke odnose i Evropski pokret u Srbiji), a koji se, nakon dvogodišnje procedure nalazi pred Skupštinom Srbije kao Vladin Predlog Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Osnovni cilj projekta je bio da se putem konkursa, radionica, produkcije radova i izložbi, pokuša da odgonetne struktura, smisao i značaj socijalnog i psihološkog fenomena javne tajne. U radnim grupama koje su se formirale na radionicama u svakom Resurs centru, i u kojima su učestvovali ljudi sasvim različitih zanimanja, diskutovane su brojne teme. Svaki učesnik je, kroz niz razgovora sa moderatorima, tražio odgovor na sledeća pitanja: šta je cilj izrade rada, koja je njegova poruka i kome je upućena. Neminovno su pokretana i pitanja smisla umetničke produkcije: da li umetnički radovi treba da budu dekoracija postojećih društvenih odnosa ili njihovo analitičko ogledalo? Uslovima konkursa i projekta uopšte, nije se zahtevalo od svakog učesnika da prisustvuje radionicama, ali su oni kreirali svoj rad kroz stalne konsultacije i razmenu ideja.Priprema i otvaranje izložbe

Slike pripreme i slike sa otvaranja izložbe  


Postavka izložbe

Slike postavke izložbe 

Javna vođenja kroz izložbu

Slike sa javnih vođenja kroz izložbu  

 

nazad
vrh