izložba u NIŠU


REX - kulturni centar B92 , Resurs Centar Niš
i Niški Kulturni Centar
Predstavljaju umetničke i dokumentarne radove na temu:

JAVNA TAJNA
23.-30. septembar
SALON 77
u tvrđavi

Projekat je koncipiran kao istraživanje fenomena javne tajne. Povod za realizaciju je Predlog Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čija se jedna verzija nalazi pred usvajanjem u Skupstini Srbije.

Radovi su pripremljeni i realizovani na radionicama koje su tokom leta u Resurs Centru Nis vodili Dragan Perić i Nebojša Milikić.

 

IZLOŽBA

Ovde možete pogledati slike sa otvaranja izložbe "JAVNA TAJNA" u Nišu
RADOVI

 

"AMNEZIJA-ANESTEZIJA" (2003, fotografija, 50x70cm)
Biljana Janković
Rad nas uzglobljuje u situaciju / poligravitacioni prostor cenzure nagona. Vizuelna formulacija poruke kroz samo iskrivljenje prostora uvlači posmatraća u pitanje: gde se ovaj natpis može videti i ko je mogao da ga napiše? Ova pitanja odbijaju se o hladni pločicama prekriveni zid, vlažan i prljav od sumnjivih ali neizbežnih isparenja koja uspešno nagrizaju i samu zabranu.


nazad
vrh

 

"SAN" ( 2003, animirani digitalni video, 2')
autor: Miloš Macanović
U snovitoj video animaciji, dve odrasle osobe u očigledno dobro razrađenom kodu pregovaraju o načinu podmićivanja. Primalac mita iznosi ideju dostojnu slavne Glave šećera. Autor nas ne upućuje na poreklo ove (rekonstruisane?) situacije, ali naslov u rad uvodi autobiografsku notu koja se može ticati svakog posmatrača.


nazad
vrh

 

"SECRET" i "UNUTRAŠNJOST ŽENSKIH TORBI" (2003, fotografije)
autor: Dragan Peric
Ovo su dve teze o zavidljivom pogledu muškaraca na izvesne ženske privilegije: ukrašavanje tela i nošenje priručnog prtljaga - torbica. Mačizam i homofobija svaku od ovih privilegija, ukoliko je upražnjava osoba muškog pola proglašavaju za nastranost. Ovaj kulturni pritisak našao je svoj odušak u masovnom prisustvu androginih likova u popularnoj kulturi i naročito modnoj industriji. Autor nam nudi uvid u tajnu dobro skrivene želje svakog pripadnika ljudske vrste za samodovoljnošću i time nemogućom savršenošću jedinstvenog pola.


nazad
vrh

 

"SEKTA" (2003, video, 40')
autor: Grupa CHAJ... ODLIČAN
Jedina intervencija na odavno snimljenom materijalu je naziv rada. Histerija koju ovakva etiketa proizvodi otkriva banalnu zakonitost klevete: šta god ko radio u cilju zadovoljenja kult(urnih) potreba svoje zajednice, ekskomunikacija iz neke nadzajednice (ili kako kaže Rastko Mocnik za naciju: nulte institucije) je na dohvat ruke: bezazleni, i pritom neuspeli performans grupe mladih umetnika lako može probuditi znatiželju (baš tako: znatiželju) dežurnih isterivača đavola iz telesnog tj. nacionalnog skupa pravovernih.


nazad
vrh

 

"NEZAŠTICENI" (2003, video triptih, 3'+5'+4')
autor: Grupa CHAJ.... ODLIČAN
Formalno i potpuno nefatalno priznanje nepotističkog diktata frustrira nas upravo svojom običnošću, nezanimljivošću. Čovek koji nam se ispoveda čini nas tek saučesnicima u nemoći da razumemo pristanak na krvno sledstvo prava na državnu službu. Zato nam je lakše da se zabavljamo tehniciziranim varijantama ovog neprijemčivog govora: u varijanti gde je ispovedač zamaskiran poput zaštićenog svedoka, ključne reci njegove izjave prate neprijatni krici potisnute savesti, a u drugoj, tehnički prerađenoj varijanti, izjava je praćena zvučnom kulisom neke video igrice - najrelevantnijeg oruđa za isprobavanje nedostižnih trauma.


nazad
vrh

 

BEZ NAZIVA (2003, 6x2x9cm objekat)
autor: Staniša Radojlović
Ovaj rad vodi nas dugačkom raskrsnicom prerano prekinutog detinjstva i preterano produžene adolescencije. Kompresija i distorzija ovih životnih doba svakako su posledica moćnih transmisionih mehanizama društva spektakla: svako petogodišnje dete kome je beskrajno dostupan TV ekran porašće zapanjujućom brzinom u neizlečivog potrošača slika i robe cika Globalnog Kapitala. Takođe će se zapanjujućom sporošću odricati pozicije potrošača koji troši tuđ novac u korist pozicije potrošača koji zarađuje i troši svoj novac. Ovaj rad ukršta ovakve dve tendencije: raznovrsne potrebe odrasle osobe i format tj. ''kapacitetske mogućnosti'' deteta.


nazad
vrh

 

"OGLASNA TABLA" (2003, instalacija, 101x10x50cm)
autor: Tatjana Jovanić
Ova instalacija nas zabrinjava i obećava nam koliko i natpisi u birou za zapošljavanje. Znamo da se do zaposlenja ne može doći preko tamo istaknutih oglasa kao i da se tradicija nasleđivanja privilegija sasvim uspešno premešta iz jedne u drugu društvenu formaciju: iz porodice u zajednicu ''zemljaka'', iz interesne zajednice tehnokrata - ''koordinatora razvitka'' socijalističkog samoupravljanja u interesnu zajednicu upravljača nepolitičkim sistemom u koju spada i najveći deo našeg višepartijskog establišmenta.


nazad
vrh

 

"NA PRODAYU" (2003, baner u javnom prostoru, 400x70cm)
autor: Nebojša Krstić
N A PRODAYU - pisalo je na ručno izrađenoj nalepnici koju je autor lepio u nekad popularnom niškom klubu Tramvaj. Nebojša je tom prilikom dobio poziv na informativni razgovor u SUPu. Nekako je uspeo da objasni svoj rad. Danas će ova parola teško uzbuditi bilo kog prolaznika. Nekako svi mi učestvujemo u rastakanju društvene imovine u privatnu. Nekadašnji rukovodioci i njihovi sposobni rođaci, gle! - baš oni otkupljuju to upropašćeno YU nasleđe. Ovog puta, milicija je na njihovoj strani.

[Autor i organizatori zahvaljuju se KP Medijana na pomoći u realizaciji ovog rada]


nazad
vrh

 

"HOT LINE" (2003, audio-telekomunikacioni performans, 5')
autor: Dušan Vukic
Nakon upoznavanja i razmene uobičajenih generalija, učesnici ovog dijaloga iznenada se nalaze pred neočekivanim pitanjem. Rasprskavajuća snaga dodirnutog tabua istovremeno briše i nanovo utvrđuje postulate ovakve komunikacije: razvija se međusobno tešenje i ohrabrivanje, došlo je do novog prijateljstva...


nazad
vrh