izložba u LESKOVCU


REX - kulturni centar B92
i Resurs centar Leskovac
Predstavljaju umetničke i dokumentarne radove na temu:

JAVNA TAJNA
10. - 17. septembar 2003.
Resurs centar Leskovac, Trg Revolucije 33

Projekat je koncipiran kao istraživanje fenomena javne tajne. Povod za realizaciju je Predlog Zakona o slobodnom pristupu informacijama, cija se jedna verzija nalazi pred usvajanjem u Skupštini Srbije.

Radovi su pripremljeni i realizovani na radionicama koje su tokom leta u Resurs Centru Leskovac vodili Dragan Jovanovic i Nebojša Milikic.

 

IZLOŽBA

Ovde možete pogledati slike sa otvaranja izložbe "JAVNA TAJNA" u LeskovcuRADOVI

 

"Moj dosije" (2003, web-sajt)
autor: Saša Đordevic (1953, Leskovac)
Autor smatra da ima dosije u Službi državne bezbednosti. U istoj službi medutim, dobio je potvrdu da ga nema, pa koncipira svoj rad na osnovu pretpostavke da dosije postoji ali da je vrlo aljkav i pun nepotrebnih materijala. Sajt se postavlja na internet, kao instrukcija službeniku državne bezbednosti koji bi trebao da sredi dosije autora i adekvatno klasifikuje dokumente. Kafkijanska situacija zamišljanja i pisanja sopstvenog dosijea otkriva potrebu modernog coveka za ispovedanjem Velikom Drugom, koje se u slucaju svakog od nas može završiti samo banalnom i surovom zbirkom licnih uspomena - tajnih podataka.

nazad
vrh

 

"Šta je ljubav u naselju Dubocica" (2003, home video, realizacija u toku)
autori: Jovana Dimitrijevic (1979, Leskovac), Nebojša Milikic (1964, Beograd) i Jelena Stamenkovic (1980, Leskovac).
Rad je nastao od video materijala koji je tokom desetak dana sniman sa grupom stanovnika naselja Dubocica. Otpušteni i nezaposleni radnici i njihove porodice, žive deprivirani od svih ljudskih prava: na zaposlenje, samostalni razvoj licnosti, izbor zanimanja, prekvalifikaciju. Ko-autori rada (Jovana Dimitrijevic i Nebojša Milikic) pokušavaju da iz takve pozicije dislociraju - ''izvuku'' treceg autora - Jelenu. Medutim, u skladu sa nezaobilaznim postulatima relacione umetnosti, postupak ispitivanja i analize okrece se i ka onima koji su ga pokrenuli. Licni odnosi ko-autora, upletene poslovne i personalne emocije interferiraju sa umetnickim namerama.

nazad
vrh

 

"Nova tekstilna koalicija" (2003, performans - modna revija).
Ovo je rad Resurs centra Leskovac cija je osnova modna revija MUSTER kolekcije (Dida i Sonja). Na jednom mestu okupljaju se ''sastojci'' carobnog zgoditka: ambiciozni kreativci (mladi modni kreatori i manekeni iz Leskovca), uspešni trgovci (predstavnici gradske kineske zajednice) i iskusni industrijalci (radnici i strucnjaci iz posrnule leskovacke industrije tekstila). Dogadaj ima energiju performansa-trika kojim se ucesnici dovode u ravan-poziciju saucesništva, ako ne u jednom ekonomski perspektivnom dogadaju, onda svakako u jednom emancipujucem susretu onih koji olako jedni druge okrivljuju za svoj težak društveni položaj.

 

nazad
vrh

 

"Da li umetnik može da živi od svog rada?" (2003, video 11' )
autor: Marina Pavlovic (1969, Niš).
U radu se postavlja pitanje koje je samo po sebi javna tajna zajednice savremenih likovnih umetnika. Kroz spotovski rešenu video ilustraciju, u kojoj akteri prose/prodajuci svoje umetnicke radove ispred Galerije ULUSa u Beogradu, provlace se autorefleksivne izjave - odgovori umetnika i studenata umetnosti na (sebi) postavljeno pitanje.


nazad
vrh

 

"Tajna vode" (2003, kvazi-eksperiment)
autor: Ivan Randelovic (1980, Leskovac)
Autor izlaže nekoliko uzoraka vode iz leskovackog vodovoda. Zapanjujuce mutni talog, koji se skoro u svim ovim uzorcima pojavljuje, budi nevericu, uprkos upoznatosti vecine gradana Leskovca o lošem kvalitetu pijace vode. Razotkrivajuci samu suštinu fenomena javnih tajni, stalno nestabilni odnos izmedu znanja nekih podataka i verovanja u njih, autor uvodi i novu ravan tumacenja pokazanog stanja. Sa istim uzorcima vode, on zaliva nekoliko pšenicnih zrna, cije razlicito razvijene klice i kasnije stabljike postavljaju novi problem pred posmatraca: šta je zdravo i dobro za nas, a šta za prirodu ciji smo davno otcepljeni deo.


nazad
vrh

 

"Oko prosjakovo" (2003, video rad, 30')
ideja: Dejan Stojiljkovic, realizacija: Filip Đordevic (1983, Leskovac) i grupa saradnika.
Jednostavan koncept: da se ostvari uvid u vidno polje ulicnog prosjaka, pretvorio se u težak zadatak za sve koji su ucestvovali u realizaciji. Nesumnjiva uloga i znacaj glume, kako u orginilanoj ulozi osobe koja žicka, tako i u dublerskoj situaciji, dala je performativni naboj materijalu. Sutok sinhronih kontinuiranih snimaka iz sakrivene minijaturne ''subjektivne'' kamere, i ''neutralne'' kamere, koja kadrira sa distance, dovodi posmatraca u nelagodnu poziciju ''uklještenja'' u nemilo dogadanje.


nazad
vrh

 

"Umetnicki tretman" (2003, performans-prezentacija umetnickih radova na temu dijete, bulimije i plasticne hirurgije)
autor: Jovana Dimitrijevic (1975, Leskovac)
Umetnica posebno zainteresovanoj publici, predstavlja seriju fotografija i kolaža iz istorijata svojih dijeta, trauma, operacija i preporoda. Sama prezentacija je najavljivana na TV Leskovac reklamnim spotom koji podseca na brojne oglase za cudotvorna sredstva za mršavljenje.


nazad
vrh