AKCIJA OVEKOVEČAVANJA
organizovan u REXu - kulturnom centru B92, u Beogradu
Lexa Walsh

Projekat ovekovečavanja je interaktivni javni umetnički projekat. Ovaj projekat je zamišljen tako da traje i razvija se i na njemu trenutno radim u Beogradu. Nameravam da ubuduće i dalje istražujem ovu temu u raznim zemljama sveta.

Gradani su pozvani da prilože - pozajme za potrebe projekta - svoje omiljene ali neupotrebljive stvari - nešto za šta ih vezuju samo nostalgična sećanja. Intervjuišem sam sve učesnike koji pričaju o stvarima koje donose. Njihove priče dokumentujem u obliku video zapisa. Svaku stvar fotografišem i slušam sve što učesnici imaju da kažu o starosti svojih stvari, o tome gde, kada i kako su došli do njih, kako se odredena stvar pocepala ili isflekala, zašto je još uvek čuvaju itd. Predmeti mogu biti "ovekovečavani" na licu mesta i vlasnici ih potom odnose sa sobom, ili mogu da mi ih pozajme tokom trajanja projekta. Osim toga, uz prethodnu dozvolu vlasnika, predmeti mogu biti trajno izmenjeni - neke od njih sam sačuvala otiskujući ih u pčelinjem vosku.

Moj skromni studio se nalazi u REX-u. Učesnici u projektu me ovde posećuju. Takode sam išla i na teren, na primer, posetila sam jednu srednju školu, a pozvana sam da posetim jedan starački dom, Jevrejsku opštinu i Otvoreni omladinski klub. Tamo sam intervjuisala ljude i fotografisala na licu mesta.

Od ponedeljka 6. oktobra biće otvorena izložba na kojoj će biti prikazane fotografije, video snimci i predmeti - kako njihove transformisane verzije, tako i originali. Svaki učesnik u projektu će za uspomenu dobiti fotografiju svog/svojih predmeta. Učesnici i posetioci će biti pozivani da pogledaju radove koje zajedno stvaramo.

Ovaj projekat će biti nastavljen u budućnosti, a dokumentacija iz prethodnih Projekata ovekovečavanja će biti prikazana svaki put, tako da će posetioci moći da naprave "sociološku/antropološku" analizu izloženih predmeta.

Teme kojima se bavim su uspomene, pseudonaučna arheologija, istorije predmeta, nostalgija, stvaralaštvo i transformacija. Projekat ovekovečavanja predstavlja pokušaj da se slože delići mozaika sastavljenog od predmeta, njihovih priča, kao i priča njihovih vlasnika koji iznose svoje uspomene. Predmeti (a time i njihove priče) su ovekovečeni u vidu slika i prerastaju u male spomenike.

Svaki grad/deo sveta ima svoje demografske zakonitosti, osobenosti, istoriju i/ili ličnost(i) koje se ogledaju ne samo u predmetima koji su priloženi da budu ovekovečeni, već i u onima kojih nema na ovoj izložbi. Ima toliko priča koje tek treba ispričati - onih koje sa sobom nose duboke poruke i onih svakodnevnih. Moja namera je da stvorim mesto na kome će članovi jedne zajednice moći da se izraze kroz priču o svojim predmetima, ali i da im pružim priliku da uspostave kontakt i sa predmetom i sa umetnicom.