HOME
RIPANJ
OD
1.7
DO
8.7
 
PREDSTAVLJANJE RADOVA SAVREMENIH UMETNIKA U BEOGRADSKIM PREDGRAđIMA
     
 

 
Izve╣taj iz Ripnja (kliknite ovde) | Report from Ripanj (click here)
 


 
 

PrintKako se (i zasto, uopste) od Ripnja stize do Bgd-a?
(uputstvo za (ne)upotrebu)


Kada bi ste na jednostavno pitanje - koje je najvece selo u Srbiji i kako se od njega dolazi do Bgd-a? - odgovor zeleli da dobijete medju Beogradjanima, uspeha biste imali, sigurni smo, tek kod malog broja ispitanika...
U iscekivanju novog popisa stanovnistva, ovdasnji "statisticari" su u prebrojavanju mestana Ripnja stigli do brojke od 20-ak hiljada, pa je tako Ripanj, medju selima Srbije, zauzeo prvo mesto po broju stanovnika. Sto se povrsine tice, odavno smo najprostraniji u drzavi.
Kada bi neko pozeleo da se, dosavsi u Ripanj vrati u glavni grad (za koju odluku postoje, naravno, mnogi razlozi; protiv koje, opet, verujemo, daleko je duzi spisak istih) na kraju svoga odredista (Terazija, na primer) izbrojao bi celih 24 kilometara i nekoliko stotina metara. Ono sto bi na tom putu mogao da otkrije i sa sobom ponese "tamo odakle je do▒ao" talozi se na ovim prostorima sve od neolita pa do Flux-a Ripanj 01, avgusta 2001. godine.
Po▒av▒i od Glumcevog brda, koje je krajnja juzna tacka Ripnja, preko Brdana (odakle je jo▒ 1893. godine znameniti Jovan Cvijic nacinio prvu fotografiju panorame Ripnja) spustivsi se u Centar (u kojem se pored crkve, skole i Doma kulture nalaze tri kafane i isto toliko spomenika), Beogradjanin ce se nesumnjivo zapitati (sto je, uostalom ucinio istoga trenutka kada se, iz samo njemu znanih razloga nasao "na kraju sveta"): "Gde ovi ljudi zive?". Shvativsi odmah da "ovim ljudima" ne moze pomoci, briga za sopstvenu egzistenciju preovladava i sledece pitanje, na koje (s razlogom?) ne moze da odgovori, zavrti mu se u glavi: "Kako se odavde stize do Bgd?"
I ne sluteci da je tek na pocetku putovanja, grcevito se drzeci za sipke u gradskom autobusu broj 405 (jer upravo prolazi dve najopasnije krivine kod Ra▒inog majdana), spomenuti Beogradanin nece moci da ne oseti prelazak preko pruge koja spaja ostali deo istocnog sveta sa Ripnjem (tzv. "juzna pruga"). Ukoliko bi, prosavsi zeleznicku stanicu Ripanj (sa koje i sve proredeniji Beo-vozovi "izuzetno" (ne)saobracaju), pogre▒no skrenuo levo "kod krivine" i uputio se ka naselju Kolonija, nai▒ao bi na drugu prugu koja grad Bar u juznoj republici drzave povezuje sa na▒om mesnom zajednicom...

...
U povratku na pravi put, panju stanovnika "betonskog" Bgd-a svakako bi privukla tri "Visa" (obliznja zivopisna brdasca), duz cijih podnozja tece Topciderska reka. Ostavljajuci za sobom (zauvek, mozda?) miris sume i zubor reke, na▒ putnik se sada lagano penje uz Carsiju - naselje sa nazivom iz turskog i arheoloskim nalazistima iz neolitskog doba.
Osvojivsi i ovaj uspon, Beogradjaninu se odjednom, nad vidikom, ukazuje Avala (da parafraziramo M.C.- skog) zelena, u blizini, kao breg. U samo srce "lepotice" ruski arhitekti su, uz saglasnost na▒sh vlasti, posle drugog rata, zaboli dvesta metara visok betonski kolac, koji je NATO nedavno pretvorio u gomilu krsa.
Teturajuci se krivinama koje prosecaju avalske ▒ume (od kojih je najpoznatija ona "kod dva duda") autobus napu▒ta ripanjsku teritoriju kao i jo▒ nekoliko znamenitosti koje, ovoga puta nas posetilac nije uspeo da upozna - predeo oko stene Ripe (na slici), po kojoj je Ripanj verovatno dobio ime, nekoliko knjiga Milana Dj. Milicevica (rodenog Ripanjca) predsednika SANU s kraja XIX veka, jezero Tresnju ima jos toga.
Iz Avalske ulice, kojom se do sada vozio, Beogradanin se ukljucuje na kragujevacki put i produzava njime sve do Bgd-a, za sobom ostavljajuci jedno po jedno prigradsko naselje: Pinosavu, Beli potok, selo Rakovicu, Jajince, da bi kompleks zgrada na Banjici konacno oznacio pocetak potpuno urbanizovanog Bgd-a.
U pravcu Terazija (do kojih preostaje oko 5 kilometara, nista manje uzbudljive i neizvesne voznje) na raspolaganju su vam ove linije GSP-a: 9,10, 14, 40, 41, 78 i 33p.
Ukoliko bi neko, uprkos svemu recenom pozeleo da ovo svoje iskustvo obnovi u suprotnom smeru neka obrne mapu.

Bratislav StojiŠ
Upravnik Doma Kulture Ripanj

 
 

 
     
Back
Home
Next
REX